Geschiedenis

WG TERREIN

Het WG café betrok in 2001 een pand op het Wilhelmina Gast-huisterrein. De geschiedenis van dit complex gaat terug tot het begin van de 17de eeuw, toen er hier een heus ‘Pesthuys’ was gevestigd. Daar werden niet alleen de pestlijders naartoe gebracht, maar ook de krank-zinnigen. Mensen die men liever niet in de stad zag. Het Pest-huys lag toen namelijk nog ruim buiten de stadsgrenzen. Later werd dit “buitengasthuis een dependance van het binnengasthuis.

Eind 19de eeuw -toen de stad zich inmiddels uitgebreid had tot ver voorbij het terrein – werden er plannen ontwikkeld voor een nieuw, ruim opgezet ziekenhuis met verschillende paviljoens. Koningin Wilhelmina legde in 1891, toen tien jaar oud, de eerste steen voor dit naar haar vernoemde gasthuis. Het academisch ziekenhuis nam in 1921 zijn intrek in het complex. Uit deze periode dateert het WG café en de huidige theaterzaal Theaterhuis daarboven.

De theaterzaal werd in 1930 als collegezaal van de afdeling interne geneeskunde in gebruik genomen. Via een grote deur konden patiënten en de lichamen van overledenen binnengereden worden, naar gelang het college.

 Nadat het academische zieken-huis halverwege de jaren 80 was verhuisd naar het Academisch Medisch Centrum (AMC), ontwikkelden het Wilhelmina Gasthuis zich tot een broed-plaats voor bedrijfjes, ateliers en woongroepen.

010012000178